Een koude winter op komst

1 dec 2021

Afgelopen week heeft Reinout van den Born voor weer.nl de winterverwachting voor 2022 naar buiten gebracht. Hij verwacht een koude en droge winter, met in de tweede helft mogelijk langdurig winterweer.

De laatste gegevens zijn binnen, de wintermeeting is geweest en de eerste maand van de nieuwe winter begint nu bijna. De winter van 2022 lijkt in de westelijke helft van Europa, en dus ook in Nederland, een duidelijk koudere dan normale en vrij droge winter te worden, met vooral in de tweede helft van de winter mogelijk langdurig winterweer met oostenwinden. De eerste helft van de winter ziet er een stuk variabeler uit, maar ook dan kan het kouder worden.

Als het er nog van moet komen, dan zal het misschien wel in de komende winter kunnen gebeuren. Zeker gezien het veranderende klimaat en de daarmee samenhangende afnemende kansen op winterweer. Het is lange tijd geleden dat de aanloop richting de winter er zo heeft uitgezien als dit jaar. De kansen op serieus winterweer lijken volgens Reinout van den Born dit jaar dan ook groter dan de afgelopen 10 jaar. Veel van de seinen staan op groen, het is aan het weer om het in te vullen. Als dat in de huidige context überhaupt nog kan.

Winterliefhebbers zitten met smart te wachten na een winterverwachting zoals deze, maar telers bekijken dit natuurlijk anders. Het weer en de weersverwachting zijn onderwerpen waar wij als telers natuurlijk dagelijks mee bezig zijn. Wat betekent deze winterverwachting voor ons?

Over het algemeen zijn de jonge appel en peren aanplanten gevoeliger voor winterweer dan de oudere aanplanten. Bij alleen vrieskou is het mogelijk om de zwartstrook af te dekken met een organische meststof, bij een sneeuwdek is het beste om dit te doorbreken. Om te monitoren of de maatregelen hebben geholpen kunnen we extra Temperatuur sensoren koppelen.

Let op: Bij sneeuwval is het van belang het zonnepaneel op het weerstation vrij te maken van sneeuw en ijs zodat de accu volgeladen blijft.

Bron: www.weer.nl